Hopp til hovedinnhold

Preus Museum Open Call

Det er i vårt DNA – Demokrati – Natur – AI*
Hvordan kan demokrati, natur og AI fortelle oss noe om evolusjon, mangfold og manipulasjon? Hvordan kan dette uttrykkes gjennom fotografi?

Send inn dine beste bilder og bli en del av utstillingen på Oslo Negativ i høst!

  • 1/1

Hvordan sende inn bildene dine

Hele utlysningen finner du på Picter.com. Du må lage deg en bruker for å delta, bruker og deltakelse er gratis. Utstillingen vil være en del av Oslo Negativ som i år kommer til å være på Den gamle veterinærhøgskolen på Adamstuen!

FAQ

Hvem kan sende inn bilder?

Alle er velkomne til å sende inn! Vi ser frem til å motta søknader fra alle kjønn, aldre, nasjonaliteter, amatører og profesjonelle!

Hva er temaet?

Temaet handler om DNA, som er vårt alt! Hvordan kan demokrati, natur og kunstig intelligens fortelle oss noe om evolusjon, mangfold og manipulasjon? Hvordan kan dette uttrykkes gjennom fotografi?

Hva kan man sende inn?

Send inn dine beste bilder som svarer til temaet på en eller annen måte. Vi ser etter sterke prosjekter med visuell kvalitet. Du kan laste opp enkeltbilder eller et prosjekt.

Hva kan jeg vinne?

Utvalgte kunstnere og fotografer vil bli stilt ut på Preus Museum Open Call under Oslo Negativ, utstillingslokalet vil være i Oslo. I tillegg er det pengepremier og innlemmelse i Preus museums samling. 

1. premie:

  •  NOK 5 000 

  • Utstillingsplass på Oslo Negativ 2024*

2. premie:

  •  NOK 3 000

3. premie:

  •  NOK 1 500

​I tillegg for alle vinnerne:

  • Innlemming i Preus museums samling (Preus museum velger ut alle eller noen av bildene som er tatt ut til utstillingen)

 

(*Utstillingsplass med forbehold om endringer)

Hva koster det å være med?

Det er helt gratis!

Hvordan sender jeg inn?

Gå til Picter og følg instruksene der

Hva er fristene?

Frist for innsendelse er 5. september. 

Listen over fotografer som er valgt ut, blir annonsert 13. september. 

Her kan du lese hele utlysningstekten på norsk

DNA er oppskriften på hvordan organismer ser ut og fungerer. Dette videreføres fra generasjon til generasjon. Endringer i DNA kalles mutasjoner. Noen mutasjoner kan føre til sykdommer, mens andre kan gi fordelaktige egenskaper og bidra til evolusjonen. Moderne teknologi har gjort det mulig å manipulere DNA ved å endre det genetiske materialet. Dette gir enorme muligheter, men fører også til store etiske problemstillinger siden vi ikke har kontroll på konsekvensene. 

Demokrati, natur og kunstig intelligens (AI) er også komplekse og systemer basert på evolusjon. DNA er i seg selv et eksempel på hvordan naturen kan anses som en kompleks og velfungerende «maskin», full av komplekse systemer som er i konstant utvikling. Demokratiet bygger på ideen om at alle skal ha en stemme i beslutninger som påvirker dem. Dette krever organisering og samarbeid, og det er viktig at systemet er endringsdyktig for å overleve. AI er basert på ideen om å etterligne menneskelig intelligens ved hjelp av datamaskiner. AI-systemer kan lære og tilpasse seg over tid, og må hele tiden utvikles for å møte nye utfordringer og muligheter. 

Nøkkelen til variasjonen og utviklingen i systemene er mangfold. I evolusjonsprosessen er mangfoldet selve grunnlaget for det naturlige utvalget, mens i naturen er variasjonen av arter viktig for å opprettholde balanse og stabilitet i økosystemene. I demokratiet er det viktig å sikre at beslutningene som blir tatt, reflekterer et mangfold av interesser og synspunkter som finnes i samfunnet, mens AI-algoritmer lærer av store datasett og bruker kunnskapen til å utføre oppgaver på en bedre måte. 

Genetisk modifisering er en av de mange måtene vi mennesker manipulerer naturen på. Det også mulig å manipulere det demokratiske systemet, for eksempel ved hjelp av falske nyheter og desinformasjon som påvirker den politiske debatten og, i ytterste konsekvens, også valg. På samme måte kan AI også manipuleres, for eksempel ved å lære datamaskiner å diskriminere eller gjøre urettferdige beslutninger noe som kan gi uante konsekvenser. 

Hvordan kan denne tematikken uttrykkes ved hjelp av fotografi? Kan for eksempel du ved å fokusere på mangfold si noe om hvordan samfunnet vi lever i er satt sammen? Kan du kanskje ved hjelp av manipulasjon formidle noe om vårt forhold til naturen? Eller; kan du si noe om utvikling ved hjelp av kunstig intelligens? 

Vi utfordrer med dette fotografer, amatører og kunstnere i alle aldre til å bidra til den juryerte utstillingen på Oslo Negativ. Du kan gjerne problematisere fotografiet i materialet du sender inn. Vi og vi ønsker oss en kort prosjektbeskrivelse på maks 2000 tegn som redegjør for hvordan du har forholdt deg til tematikken. Vi vil også vite om du har brukt AI til tekst eller bilde, men kommer ikke til å diskriminere bidraget ditt på grunnlag av dette.  

 

*Denne utlysningsteksten er skrevet i samarbeid med gratisversjonen av ChatGPT. 

Tidligere Open Call/Juryert utstilling

Foto: Ingrid Aas

  • 1/11
  • 2/11
  • 3/11
  • 4/11
  • 5/11
  • 6/11
  • 7/11
  • 8/11
  • 9/11
  • 10/11
  • 11/11
Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 2