Hopp til hovedinnhold

Knut Bry

På fotofestivalen Oslo Negativ presenterer Preus museum utstillingen "Moria og Pikpa: Fluktens venterom" med Knut Bry (f. 1946), som er en av Norges mest anerkjente fotografer.

  • Bildet viser gjerdet rundt Moria. Dobbelt metallgjerde med piggtråd på toppen.
    © Knut Bry, 2016. Dette er det doble gjerdet rundt den originale Morialeiren. Bildet er tatt oktober 2016, da var det bare var ca. 4000 flyktninger her. I løpet av 2016 druknet 2800 mennesker i Middelhavet.

Han har siden 70-tallet jobbet verden over, hovedsakelig som mote- og reklamefotograf. Arbeidet hans har fått internasjonal anerkjennelse på tvers av sjangre – fra moteserier for Vogue, til artistportretter av Whitney Houston og verdensomspennende reportasjer for Conde Nast Traveler


I 2015 kollapset flyktningapparatet i Europa. Flyktningeleiren Moria på den greske øya Lesvos, ble raskt selve symbolet på krisen i den moderne europeiske flyktningpolitikken. Knut Bry har de siste årene jobbet som frivillig i flyktningleiren Pikpa på øya, samt at han ofte besøkte Moria-leiren for å dokumentere og donere klær. Mellom 2016 og 2020 var han i Hellas syv ganger, inntil han ble arrestert og fikk inndratt alt sitt utstyr fra de greske myndighetene.  


  • En liten pike fra flyktningeleir, hun ser inn i kameraet med et blikk som sier: If looks could kill.
    © Knut Bry, If Looks could Kill. Dette bildet burde stå på enhver politikers skrivebord! Faren viste meg bilder av familiens utbombede hus i Syria. De var heldige som hadde overlevd!

På Oslo Negativ viser han fotografier fra flyktningeleirene Pikpa og Moria, to leire som var bygget på vidt forskjellige verdigrunnlag. Knut Brys bilder stilles ut sammen med tilhørende tekster skrevet av Katrin Glatz Brubakk, som er forfatteren bak Moria - På innsiden av Europas største flyktningleir.

I tillegg til å oppleve deres kollaborative utstilling på Oslo Negativ, kan man også få med seg når Knut Bry møter Katrin Glatz Brubakk til en samtale søndag 15. oktober kl. 14.00.

  • Bilde av en liten gutt med et trist uttrykk i ansiktet.
    1/6
    © Knut Bry, Pikpa, november 2018. Tenksomme Omid fra Afghanistan. Ingen vet hva han hadde opplevd. Pikpa tok i alle fall vare på ham og familien i et halvt år.Jeg håper de har fatt et nytt liv!
  • Bildet av mange barn i Pikpa på nyttårsaften 2017. Barna ser på filmen Mr. Bean.
    2/6
    © Knut Bry, Pikpa, nyttårsaften, 2017. Denne dagen kom en fantastisk engelskmann til leiren med sin ombygde van hvor han hadde fullt kinoutstyr med høyttalere og prosjektor. Barna satte utrolig pris på Mr. Bean denne kvelden!
  • Bilde av en gruppe personer i Moria flyktningeleir. Bildet er tatt på kvelden.
    3/6
    © Knut Bry, Moria, februar 2020. På denne tiden bodde det over 22.000 mennesker i og rundt leiren. Mine venner fra Afghanistan og Iran delte et lite telt i The Jungle. Mobiltelefonen er noe av det viktigste man har som flyktning. Der har man kart, kontakter, smuglerruter og tilgang til familien – alt!
  • En stille kveld på stranden ved Pikpa med utsikt mot Tyrkia. En far står med sønnen på skuldrene og en annen person står i forgrunnen.
    4/6
    © Knut Bry, En stille kveld på stranden ved Pikpa med utsikt mot Tyrkia. Pikpa var en åpen leir hvor beboerne kunne komme og gå som de ville. Mange likte å sitte ved havet om kvelden. Noen prøvde å fiske.
  • Bilde fra flyktningeleiren Pikpa.
    5/6
    © Knut Bry, En vakker høstdag i Pikpa. Alle våre ca. 100 beboere bodde i små trehytter. 6 enslige eller en familie. Hyttene hadde kokemuligheter og aircondition. Dette er en sterk kontrast til Moria hvor beboerne måtte stå 6-7 timer i kø hver dag for å få utdelt uspiselig mat.
  • Bilde av en person som sitter i en haug av redningsvester. Han kaster noen av dem rundt.
    6/6
    © Knut Bry, Lifejacket Graveyard, oktober 2016. Darek samler vester til å lage vesker av.På denne tiden Iå det så mye som 700 000 vester her.Myndighetene gravde de ned et par år senere - som om ingenting hadde hendt.
Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2