Hopp til hovedinnhold

Lysfelle

Daglig drar milliarder av mennesker nytte av bruken av ville arter til mat, energi, materialer, medisin, rekreasjon, inspirasjon og mange andre viktige bidrag til menneskers velvære. Den 3. mars markerer FN verdensdagen for ville dyr og planter for å øke bevisstheten rundt fordelene av bevaring gir menneskene. Men hva prioriterer vi å bevare? Kanskje er det lettere å velge det som fremstår som vakkert eller de dyrene vi har empati med?

  • Nærfotografi av en død flue mot en nøytral, hvit bakgrunn. Beina er krøllet sammen under kroppen, den har støv på seg.
    1/1
    © Kirsti van Hoegee, Light Trap, 2014. Preus museums samling

I serien Light trap av Kirsti van Hoegee, blir vi presentert for en serie bilder av insekter hun har funnet i lamper i eget hjem. Spørsmålet hun stilte seg var: Hva er det som gjør at disse insektene havner i lampen og hvorfor tiltrekkes insektene av lys? Det er enighet om at lysforurensing er skadelig, fordi den forstyrrer økosystemet og tar livet av mange insekter.

Ved første øyekast kan bildene ligne vitenskapelig bilder i naturhistoriske samlinger, men ser man etter så kan oppdage at de er fotografert med en type ømhet som overskrider det vitenskapelige. Flere av insektene har menneskelige positurer, og flere av insektenes overflate er pelsaktig slik at man kan fristes å stryke over de. Selv sier van Hoegee i arbeidet med bildene at hun tenker på de som personligheter i stedet for bare kategori. Flere av insektene forgylte hun også, og tanken var at insektene tiltrekkes av lys, mens vi mennesker tiltrekkes av gull. Dette og andre bilder i serien kan du nå se i utstillingen Av natur på Preus museum. Kanskje kan disse bildene hjelpe oss å se naturen som insektene i det daglige livet vårt, og kanskje får oss til å slå av verandalyset en mørk kveld.  

Denne teksten er basert på essay til utstillingskatalogen av Christine Hansen, co-kurator for utstillingen.

Museum24:Portal - 2025.01.29
Grunnstilsett-versjon: 2