Hopp til hovedinnhold

Fargelagt historie

Et bilde sier mer enn tusen ord, sies det. Men noen bilder etterlater oss i uvisse. Når vi ikke har konteksten, kan bildene bli ganske gåtefulle og gi flere spørsmål enn svar.

  • Tre mennesker, en kvinne med en mann på hver side, i silkekimonoer ser mot fotografen. Fargene i fotografiet er duse, og fotografiet er kornete og litt uskarpt.
    1/1
    Ukjent fotograf, gruppeportrett, 1907-1937. Autokrom. Preus museums samling.

Her har vi et fotografi av tre personer. Det er sannsynligvis fotografert i løpet av de tretti årene mellom 1907 og 1937, for det var perioden autokromteknikken var i bruk. De franske Lumière-brødrene patenterte i 1903 en prosess med farget potetstivelse involvert, kalt autokrom, som ble tilgjengelig i for salg fra 1907. Enkelt forklart kunne man nå beundre farger i fotografiet på glassplaten.

De tre på bildet har på seg kimono-inspirerte plagg som var supermoderne på begynnelsen av 1900-tallet. De røde fargetonene egnet seg også godt for autokromer. Hvem de er, aner vi ikke. Alle tre ser litt avventende ut, som om de er stoppet midt i et gjøremål eller en samtale. De er ikke helt uten glimt i øyet. Ved nærmere ettersyn oppdager vi at den ene mannen hånda si hvile på skulderen til den andre mannen, noe som kan tyde på en viss nærhet. Hvem er de i forhold til hverandre? Hvilken samtale er det fotografen har stoppet dem i? Hvor er de på vei? Er det 1920-tallets hipstere vi ser her?

Og hvem vil skrive historien om dem?

Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 2