Hopp til hovedinnhold

Snø i stereo

To fjell, to bilder og snø, masse snø. De to nesten identiske bildene kalles stereobilder og er tatt av arkitekten Hans Grendahl ( 1877-1957) som var en fremragende amatørfotograf.

  • Bildet forestiller et snølandskap. Det er to bilder som er litt forskjøvet i forhold til hverandre. Om man ser på det i en stereo Viewer blir det et 3D bilde.
    1/1
    Foto: Hans Grendahl. Trollheimen. Mot Stordalen. 1923. Tilhører Preus museums samling.

To fjell, to bilder og snø, masse snø. De to nesten identiske bildene kalles stereobilder og er tatt av arkitekten Hans Grendahl ( 1877-1957) som var en fremragende amatørfotograf. Han etterlot arkivet sitt, fotografert mellom 1922 og 1940, til Preus fotomuseum i 1989. Det består av 967 fotografier på glassplater og med noen få unntak er bildene stereobilder.

Stereofotografi er like enkelt som det er fascinerende. For å oppnå dybdevirkning i et bilde blir motivet fotografert fra to betraktningspunkter, som er sideforskjøvet i forhold til hverandre med 6–7 cm avstand. Dette tilsvarer avstanden mellom øynene våre. Kameraer som er konstruert for stereofotografering, har to objektiver. Det fremkalte billedparet betraktes i et stereoskop, som får de to bildene til å flyte sammen til ett, og som på den måten gjenskaper romvirkningen. Bildene kan også projiseres, og betraktes gjennom spesialbriller eller ulikt fargede glass.

Som arkitekt hadde Grendahl stor romforståelse, og kunne bruke kunnskapen sin om tredimensjonalitet for å oppnå en liknende dybdefølelse innenfor fotografi. Han fotograferte arkitektur og kulturlandskap på 1920 og- 30-tallet, blant annet fra Trøndelag, Gudbrandsdalen, Østerdalen, Telemark, og Møre og Romsdal. På bildet ser du to utsnitt fra Trollheimen. Vil du ser flere av Grendahls tredimensjonale bilder, kan du finne ham og Preus museum inne på digitaltmuseum.no.

 

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2