Hopp til hovedinnhold

Samleren Leif Preus

Hvordan kan det ha seg at en av verdens største og mest verdifulle fotosamlinger befinner seg i Horten? Og hvorfor heter det nasjonale fotomuseet Preus museum?

Denne lille utstillingen gir deg forhåpentlig svarene!

 • Reklametegning av et barn med logoen til Preus farvebilder på caps og t-skjorte
  Reklameskilt for Preus Foto AS

Leif Preus (1928–2013) var gründer, forretningsmann, fotograf, samler og entusiastisk formidler av fotohistorie. 

Kanskje er du gammel nok til at du har sendt filmruller i en rød pose til fremkalling hos Preus Foto AS? Eller kanskje har du til og med jobbet på fotolaben i Elgstien i Horten?


Etter åtte år i Marinen startet Preus sin egen fotoforretning i 1956. Bedriften vokste etter hvert til å bli Norges største fotobedrift, med et ledende fotolaboratorium og en butikkjede. Preus innså raskt at han var avhengig av at hans ansatte hadde kunnskap om det de drev med, og jobbet målbevisst for å bygge opp et fotomuseum. 

Det store overskuddet til Preus Foto AS gjorde at Preus kunne gjøre en rekke spektakulære oppkjøp på 1970- og -80-tallet. Han ble en slags kjendis i markedet for sjeldne kameraer, vintage fotografier og unike fotobøker.

 • Butikkvindu med kameraer til salgs og et fotografi av en smilende kvinne. Svart-hvitt fotografi.
  1/1
  Leif Preus, Juleutstilling i fotobutikken i Storgt. 44, 1967. Preus museums samling.

Samlingen ble grunnstammen i Preus fotomuseum som han åpnet i 1976, i Langgata i Horten, etter at fotolaboratoriet vokste seg ut av huset og flyttet til nye lokaler i Elgstien. Året etter åpningen ble museet, sammen med åtte andre museer i verden, innstilt til «European Museum of the Year Award». 

I 1995 ble samlingen kjøpt opp av staten og den dannet fundamentet for Norsk museum for fotografi – Preus fotomuseum. Samlingen ble flyttet fra Langgata til Karljohansvern i 1998, og det nye, nasjonale fotomuseet kunne ønske velkommen i ombygde lokaler i fjerde etasje på Karljohansvern i Horten, 26. mai 2001. Museet fikk sitt nåværende navn Preus museum i 2005.

 • Mange kameraer og små gjenstander utstilt. Fotografi.
  1/4
  Fra utstillingen "Samleren Leif Preus" (foto: Ana Gonçalves)
 • Mange kameraer og små gjenstander utstilt. Fotografi.
  2/4
  Fra utstillingen "Samleren Leif Preus" (foto: Ana Gonçalves)
 • Mange kameraer og små gjenstander utstilt. Fotografi.
  3/4
  Fra utstillingen "Samleren Leif Preus" (foto: Ana Gonçalves)
 • Mange eldre trekameraer på et bord. I et speil ser vi en mann med et kamera som fotograferer det som står på bordet. Fotografi.
  4/4
  Leif Preus, Selvportrett fotografert med Suttons panoramakamera, 1974. Preus museums samling
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2