Hopp til hovedinnhold

Norsk hiphop 40 år

Hiphop er en enormt visuell uttrykksform der fotografi går hånd i hånd med musikk, dans og markedsføring. Møt en fargesterk og leken utstilling på fotomuseet våren 2025!

  • En mann spiser fastfood, han har en Spellemannspris på bordet foran seg
    Arif Michael Angeles

Den norske hiphop-kulturen har gått gjennom en voldsom utvikling siden starten i 1984, da spillefilmen Beat Street introduserte breakdance, graffiti og DJ-ing for norske ungdommer. Det neste tiåret vokste det fram banebrytende norske rapgrupper som Warlocks, A-Team og Gatas Parlament, men kulturen var et ganske smalt fenomen. En ny generasjon rappere stormet fram på 2000-tallet og gjorde hiphop om til en massekultur, og artister som Karpe og Madcon oppnådde mainstream-suksess ved å blande hiphop med pop og andre sjangre. Musikkscenen ble enda mer variert på 2010-tallet, noe som gjorde norsk hiphop til en helt egen og viktig del av dagens musikk- og populærkultur. 

Fotografi spiller flere roller i hiphopens historie. Hiphop er også en veldig visuell uttrykksform, der fotografi går hånd i hånd med musikk, dans markedsføring. Fotografi er også en særs viktig måte å “stage” seg selv som artist eller gruppe og som grunnlag for platecover, plakater, markedsføring, merch. Fra begynnelsen av 2000-tallet og fremover så blir internett og i sosiale medier mer og mer viktig som kommunikasjonskanal – og da er fotografi fundamentalt viktig for å stå ut og bli kjent igjen.

Utstillingen er en unik samling fotografi fra 1984 og frem til i dag. Den viser bredden i norsk hip hop gjennom fire tiår, med ulike band, personligheter fra ulike landsdeler og ulike stiluttrykk. Det er en blanding av ikoniske bilder og fryste øyeblikk du aldri før har sett, fra markante fotografer, kjente hiphopere og unge, usignerte, spennende talenter. Målet vårt har vært å vise et utvalgte høydepunkt og milepæler i den norske hiphopens 40-årige historie.

Fotografiene er samlet av Also Known As med bidrag fra en lang rekke norske hiphop fotografer, og representerer dermed også et den unike samarbeidskulturen fotografene imellom. Utstillingen er kuratert av Also Known As, og utvalget av fotografier har skjedd i samarbeid med Preus museum.

  • Kvinne med sort heklet maske foran underansiktet
    1/2
    Musti Michael Ray Vera Cruz Angeles
  • To menn sitter og snakker sammen i et rom som fremstår litt rotete. De er kledd i avslappede hiphop-klær
    2/2
    Thomas Flått og Michael Angeles i "gutterommet" Emma Dyrkorn

Deltakende fotografer

Agnete Brun, Rune Bendiksen, Erik Five Gunnerud, Suie Ann Lee, Sebastian Ludvigsen, Nils Vik og Nikky Zabo. I tillegg deltar Tommy Tee med endel gjenstander. 

 

Utstillingen er et samarbeid med AlsoKnownAs, som er et kreativt kollektiv bestående av Michael Ray Vera Cruz Angeles, Thomas Flått og Even Suseg, som fokuserer på design, film og foto. Alle i kollektivet har alltid vært veldig interessert i å fange øyeblikk. I mange år har de delt bildene under navnet Also Exposure. De har også med seg stylisten Nina Von Gegerfelt Nielsen.

 

Museum24:Portal - 2025.01.29
Grunnstilsett-versjon: 2