Kort oppsummert - Edward Burtynsky
I utstillingen retter kanadiske Burtynsky blikket vårt mot hvordan naturen formes og påvirkes av menneskenes moderne liv. Han hever ingen pekefinger, men beskriver saklig miljøproblematikkens kompleksitet. Som når resirkulering av vestens elektronikk i Kina føre til massiv forurensing av store landområder og vannkilder. Fotografiene forteller også om hvordan jaget etter profitt får nasjonale og multinasjonale selskaper til å overse konsekvensene av sin virksomhet. Bildene skildrer spor av menneskelig handlinger som gir sår i landskapet som aldri vil gro og viser oss ruinene fra vår industrielle tid.
Burtynskys fotografier er tatt i en rekke ulike land, men forteller den samme historien. Hvordan menneskenes skjødesløse omgang med jordas resurser turer naturens eksistens og i siste ledd vår egen fremtid. Selv sier han «I wish my artwork could persuade millions of people to join a global conversation about sustainability. »
Dagens museer oppfordres til å være synlige aktører i samfunnsdebatten. Preus museum har tatt oppfordringen og vil bruke høsten 2018 og våren 2019 til å vise to utstillinger som hver på sin måte skildrer konsekvensene av overforbruk og miljøforurensning. Begge utstillingene vitner om at klimaendringene ikke rammer rettferdig og tydeliggjør at vi alle har et felles globalt ansvar for å skjerme sårbar natur og utsatte grupper.