Hopp til hovedinnhold

Betonglandskap

Åsne Eldøys temporære installasjon Utvikling (2017) består av et fotografi projisert på en vanntank som inneholder vann og et betonglandskap.

  • Bilde av et mørkt rom med et akvarium med vann, stein og betong som blir opplyst av en projektor. Projektoren sender et bilde som reflekteres fra glasset i akvariet tilbake til veggen over projektoren. Bildet er av et industriområde, et dagbrudd. Fotografi.
    1/1
    © Åsne Eldøy, Utvikling / Development, 2017. Installasjonsfoto av Terje Stamnes.

Landskapet gir assosiasjoner til etterligningene av natur som finnes i akvarium, der det ofte kan forekomme små fjellformasjoner og rev. Utgangspunktet for installasjonen er et kalksteinsbrudd i Limhamn utenfor Malmö. Bruddet er i dag omgjort til et naturreservat og er dermed beskyttet mot menneskelig inngripen.

Kalkstein er en av de viktigste bestanddelene i betong og behandlingen av steinen under høye temperaturer slipper ut store mengder karbondioksid. I Utvikling er vanntanken fylt med sement, pukkstein og vann i forholdet en ville brukt om en skulle lage betong. Selve herdingen av betongen skjer i utstillingsperioden. Bildene i installasjonen inneholder tre versjoner av kalksteinsbruddet: Projeksjonen som vises i det nyskapte betonglandskapet, et bilde som kastes tilbake på veggen i en speilvendt versjon og det tredje som kun er toppen av det projiserte bildet ser man på «baksiden» av vanntanken.

Installasjonen kan du følge med på i utstillingen «Av natur» på Preus museum. Teksten er hentet fra et essay til utstillingskatalogen av Christine Hansen, co-kurator for utstillingen.

Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 2