Hopp til hovedinnhold

Berg & Høeg

Marie og Bolette tok profesjonelle portretter og landskapsbilder. Men en eske merket "privat" inneholdt fotografier som viste lek med kjønnsroller og hvordan en skulle se ut foran kamera rundt forrige århundreskifte. Bli kjent med den spennende historien til Berg og Høeg!

 • Et portrett av en person med bart, som ser litt til venstre side. Personen har dress, slips, vannkjemmet hår og brat. Personen fremstår som en mann, men er kvinnen Marie Høeg. Svart-hvitt fotografi.
  Berg & Høeg, [Marie med bart], 1895–1903. Digitalisert fra glassnegativ. Preus museums samling

De to fotografene Marie Høeg og Bolette Berg hadde studio i Horten fra 1895–1903, og fotografiene deres har de siste årene fått gjenklang over hele verden!

Berg og Høeg startet et fotostudio i byen for å fotografere portretter av folk som bodde her. Det spesielle var at de også tok portretter av hverandre, der de lekte med kjønnsroller og hvordan en kunne se ut foran kamera. I tillegg var Marie og Bolette aktive i kvinnesaksbevegelsen, og de levde sammen som kjærester hele livet. 

 • En kvinne med kort hår og ullundertøy sitter på en skinnfell sammen med en hund. Hunden og kvinnen etterligner hverandres positur, med labbene og hendene opp foran seg. Svart-hvitt fotografi.
  Berg & Høeg, [Marie og hunden Tuss], 1895–1903. Digitalisert fra glassnegativ. Preus museums samling.

Etter årene i Horten flyttet de til Kristiania (dagens Oslo) og startet et kunstforlag der. De siste årene av livet bodde de på en gård på Hadeland. Der ble det på 1970-tallet funnet flere esker med negativer fra produksjonen deres, blant annet to esker merket «privat». Eskene kom til Preus museum, og glassnegativene viser de to som spiller ulike roller og leker foran kamera. Selv om bildene er gamle, er det som om de kunne vært fotografert i dag!

Marie Høeg ble født i 1866 og var mellom 29 og 37 år da bildene ble tatt. Hun døde i 1949. Bolette Berg ble født i 1872 og var mellom 23 og 31 år da bildene ble tatt. Hun døde i 1944.

 • 1/1

Mer om fotografene

 

Marie Høeg (1866-1949) og Bolette Berg tok portretter og prospekter (landskapsbilder) av Horten og omegn og levde av salget. Horten var marinebase med hovedverft for Den norske marine og hadde stor gjennomtrekk av mennesker som hadde behov for bilder til fest og erindring. Kanskje er det slik at de to fotografene nettopp gjennom portrettfotograferingen forstod hvor viktig det er å iscenesette seg selv og i hvor stor grad det bidrar til hvordan vi blir oppfattet?

I museets samling var det i utgangspunktet 440 glassnegativer etter Berg & Høeg (ytterligere 330 kom til i 2022). Blant eskene fant enpå 1970-tallet noen det sto «privat» på. Det er ikke uvanlig at fotografer også har private fotografier i sitt arkiv. Men dette er ikke vanlige minnebilder. Disse bildene forteller oss at de to fotografene testet ut ulike kjønnsroller, ofte med Marie foran kamera.

Vi vet at Høeg var den utadvendte og den som startet foreninger som Den selskabelige Diskusjonsforening, Horten Ledd av Landskvinnestemmerettforeningen, Horten Kvinneråd tilknyttet Norske Kvinners Nasjonalråd og Horten Tuberkuloseforening. Bolette Berg var mindre synlig i offentligheten. Det må imidlertid ha vært henne som sto bak kamera i mange av disse fotografiene, som også har fått internasjonal oppmerksomhet.

Vi finner flere slike grensesprengende fotografiske prosjekter i Europa og Amerika rundt 1900. De korresponderer med kvinners kamp for fulle borgerrettigheter og for retten til å definere sin egen identitet. Derfor er disse fotografiene en del av en internasjonal historie som har betydning og gjenkjennelse for alle kvinner – også i dag.

 

 • Et rom med glassvegg og glasstak, en kvinne i kjole ved et stort kamera i tre, to kvinner delvis sitter og ligger i et slags vinterlandskap, klar til å bli fotografert. Svart-hvitt fotografi.
  1/4
  Berg & Høeg, [Atelieret til Berg & Høeg i Storgaden 79 (nå Torvet 5) i Horten. Marie bak kamera, og Bolette bak det andre kameraet?], 1895–1903. Digitalisert fra glassnegativ. Preus museums samling.
 • To personer i en robåt, plassert i studio. Den ene er kledd i dress og stråhatt, den andre i kjole og hatt med stoffblomster. Personen i dress, sitter ved årene. Svart-hvitt fotografi
  2/4
  Berg & Høeg, Vandtur gruppe, Frøken Höegh, Bolette Berg [påskrift på negativkonvolutt], 1894–1903. Digitalisert fra glassnegativ. Preus museums samling.
 • Fire kvinner sitter rundt en steinsetting i fotostudio, opptatt med kortspill. De har kjoler på, og stettglass og en liten flaske. Svart-hvitt fotografi.
  3/4
  Berg & Høeg, [Ingeborg Berg, Julie Antonsen, Marie Høeg og Dina Ulrichsen], 1895–1903. Digitalisert fra glassnegativ. Preus museums samling.
 • Portrett av en kvinne med frakk med stor pelskrave, briller, caps og løsbart. Svart-hvitt fotografi
  4/4
  Berg & Høeg, [Bolette Berg med bart], 1895–1903. Digitalisert fra glassnegativ. Preus museums samling.

Inne i Berg & Høeg-rommet kan du kle deg ut og fotografere deg selv!

 • To jenter i utkledningsklær, den ene i oransj, gammeldags kjole og blondeparasoll, den andre i marinejakke. Begge smiler mot kamera.
  1/1
  Fra Studioet til Berg & Høeg. Foto: Tinna Ludviksdottir.

Inne i rommet finnes denne beskjeden fra Berg & Høeg:

Kjære kunde!

Vi er opptatt i Diskusjonsforeningen og dessverre ikke til stede i atelieret vårt i dag. Dersom det er i Deres ønske, står atelieret ærbødigst til Deres disposisjon. Vi har også klær de kan låne for at De skal kunne føle Dem friskest og raskest mulig.

Vi håper videre De har tatt med Deres eget kamera, og vet hvordan det håndteres.

(PS – La ikke bildene forbli private, men del dem med verden! I så fall, bruk gjerne @preusmuseum)

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2