Hopp til hovedinnhold

Under hvert tre ligger du for meg begravet

Kvinnen på bildet har flere historier; som berømt og feiret motefotograf, men også som en kvinne i sorg.

  • En kvinne med krøllete hår sitter med en sort katt på fanget
    1/1
    Dora Kallmus/Madame d’Ora, Woman with a cat, 1925-1935. Tilhører Preus museums samling

På bildet ser du Dora Kallmus (1881-1963) som var en anerkjent portrett- og motefotograf. Hun jobbet under navnet Madame d´Ora, og det er mye vi kan velge å fortelle om hennes arbeid og liv. Blant annet var hun den første kvinnelige studenten ved Graphische Lehr- und Versuchsanstalt i 1904 i Wien, og i 1907 dro hun til Berlin og fikk arbeide med Nicola Perscheid, en av Tysklands fremste portrettfotografer på den tiden. Hun åpnet fotoatelier i Wien og fikk berømte kunder som Gustav Klimt og Max Liebermann. I 1925 åpnet hun studio i Paris og skiftet fokus fra portrett til mote og gjorde stor suksess. 

Men det finnes også andre fortellinger. På Preus museum har vi en liten samling av fotografier, brev, postkort, artikler og manuskripter etter Madame d´Ora. I dette arkivet finnes et lite dikt om fotografens søster, Anna Kallmus, som døde i Chelmno konsentrasjonsleir i Polen i 1944. Diktet har fått tittelen: Din grav – Anna, og første setningen lyder: «Under hvert tre ligger du for meg begravet.»  

Den 8.mai var FN s verdensdag og minnedag for de mange ofrene etter 2. verdenskrig. Som så mange andre, mistet Dora Kallmus noe av det kjæreste hun hadde, og diktet inviterer oss inn for et svært kort øyeblikk i den uendelige smerten. Anna Kallmus er en av de mange vi mintes den 8.mai.

  • 1/1

Din grav---Anna 

«Under hvert tre ligger du for meg begravet,
Jeg tror du selv ville ha det slik.
Du ville alltid være langt vekk fra mennesker,
Så nå ligger du snart der, snart der, men alltid alene».

(fritt oversatt)