Hopp til hovedinnhold

Noras valg

–Og jeg skal ogsaa have en, bare en liden en – eller höjst to, står det skrevet som replikk under bildet av Nora Helmer, en karakter fra skuespillet Et dukkehjem skrevet av Henrik Ibsen (1828–1906).

  • Bruntonet fotografi av en kvinne som smiler skjelmsk og holder en pose i den ene hånden og en makron i den andre.
    1/1
    Jens August B Schultz, Fru Hennings som Nora, 1880. Tilhører Preus museums samling.

Sitatet viser til makronene Nora går og spiser på, og skal være et symbol på Noras avhengighet til sin mann Thorvald Helmer. Selve teaterstykket er en kraftig kritikk av det borgerlige ekteskapet på den tiden, og er fortsatt et teaterstykke som vises utallige steder verden over og har sin aktualitet. Da det kom ut, skapte det furore og da det ble vist i Berlin måtte Ibsen motvillig skrive om slutten og la Nora bli i ekteskapet istedenfor å dra.

Nora ble spilt av den danske skuespilleren Betty Hennings (1850–1939), som var en tidligere danser ved balletten i København. Hun var 30 år gammel da hun spilte Nora Selmer i Ibsen, og senere skulle det bli flere av Ibsens teaterstykker, og andre kjente fremføringer på teateret. Fotografiet finnes i en utgivelse fra 1880 som viser bilder fra oppsetningen på det Kongelige Theater i København 1880. 

Boken finnes i Preus museums boksamling og den kvinnelige hovedrolleaktøren kan minne oss på ugunstige og urette strukturer i egen samtid.

Gratulerer med kvinnedagen!

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2