Hopp til hovedinnhold

Sommer på Preus museum

Hos oss finner du både utstillinger og aktiviteter for hele familien.

Aktuell utstilling: Norwegian Journal of Photography

Dokumentarfotografi fra 16 fotografer stilles ut i våre lokaler. Prosjektene har ulike temaer og varierer fra det helt personlige til store samfunnsutfordringer. Noen av temaene er kjønnsidentitet, oppvekst på Holmlia, flyktninger på Lesvos, iranere som lever i eksil, migrantarbeidere på Zanzibar og mye mer. 

 • Mann med tatovering i ansiktet klemmer et lite barn. En barnevogn står i bakgrunnen.
  1/1
  Pappas, 2020, fra prosjektet BROR, 2021 Brian Cliff Olguin

Horten mat & kulturfestival: Tegneshow og boklansering

Lær kule tegnetriks og bli med inn i bøkene barna elsker.

Bli med på live tegneshow med skaperen av Kryptobøkene og illustrasjonene i Detektivbyrå nr 2. Her kan du lære kule tegnetriks og bli med bak kulissene på noen av landets mest populære barnebøker. Til slutt lanseres den sjuende boka i den populære og spennende Krypto-serien, «Ildsjø», der det avsløres spennende hemmeligheter!

 

 • Bokomslag med tittelen "Krypto" og illustrasjon av et barn med grønt hår og en fisk. Ved siden av er fotografi av en mann som smiler.
  1/1
  Hans Jørgen Sandnes / Eigil Korsager

Aktiviteter for barn

Lag din egen fotobok med bilder fra samlingen

En fotograf som lager en fotobok må ta masse valg før boken er ferdig. De må bestemme hvilke bilder som skal med, hvor bildet skal være i boken og hvilke bilder som skal stå sammen. I tillegg må de velge om boken skal ha et navn, om den skal ha noe tekst og hvordan omslaget skal se ut.

Nå kan barna lage sin egen fotobok her på Preus museum med bilder som vi har i samlingen vår. Det er bare å sette i gang og ha det gøy!

 • En jente klipper i et ark med mange figurer. Fotografi.
  1/1
  Sandra Taranrød/Preus museum

FotopoSen

Aktivitetsposen FotopoSe tar barna med gjennom utstillingen med bingo, spørsmål og andre aktiviteter. Posene deler ut gratis så langt lageret rekker. Inngang på museet er gratis for alle under 18 år.

 • Bingoark, quiz-ark, bilder og brosjyre.
  1/1
  Marthe Marie Strand/Preus museum

Berg & Høeg i Berlin

Denne sommeren kan du se Berg og Høeg sine bilder i Berlin. Utstillingen LIKE A WHIRLWIND – The Gender Plays by Marie Høeg & Bolette Berg presenterer unike «crossdressing» fotografier fra sent på 1800- og tidlig 1900-tallet.

Berg og Høeg jobbet som fotografer og hadde et eget fotostudio i Horten. De tok portretter av folk og landskapsbilder. Men privat fotogaferte de hverandre, venner og familie på en friere og egen måte. De brukte kostymer og kulisser og utfordret samfunnets kjønnsroller. Glassnegativene fra disse fotoseansene har blitt digitalisert av Preus museum og vi er glade for at et utvalg av disse bildene nå stilles ut på f³ – freiraum für fotografie i Berlin. 

 • To personer i en robåt, plassert i studio. Den ene er kledd i dress og stråhatt, den andre i kjole og hatt med stoffblomster. Personen i dress, sitter ved årene. Svart-hvitt fotografi
  1/1
  Berg & Høeg, Vandtur gruppe, Frøken Höegh, Bolette Berg [påskrift på negativkonvolutt], 1894–1903. Digitalisert fra glassnegativ. Preus museums samling.

Faste utstillinger

Det første du møter når du går forbi resepsjonen er utstillingen En fotohistorie. Her kan du se utviklingen fra eksperimenteringen med de første fotografi-teknikkene til dagens digitale bilder. Hvis du lurer på hvorfor Norges nasjonale fotomuseum ligger i Horten, eller hvorfor det heter «Preus museum» kan du gå videre inn i lokalet. Her finner du utstillingen om Samleren Leif Preus, den gir deg svarene.

 • Mange eldre trekameraer på et bord. I et speil ser vi en mann med et kamera som fotograferer det som står på bordet. Fotografi.
  1/1
  Leif Preus, Selvportrett fotografert med Suttons panoramakamera, 1974. Preus museums samling

Åpningstider i sommer

Juni
Onsdag til fredag kl 11–15
​Lørdag til søndag kl 11–16

Juli
Tirsdag til søndag kl 11–16

August
Onsdag til fredag kl 11–15
​Lørdag til søndag kl 11–16

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2