Hopp til hovedinnhold

Preus museums samling // Harald Henden

Onsdag 3. juli døde den prisbelønnede norske pressefotografen Harald Henden (1960-2024). Gjennom mer enn 35 år som pressefotograf, de fleste av disse i VG, dekket han mange av de mest skjellsettende øyeblikkene i internasjonal historie. Slik som når amerikanske tropper hadde forberedt seg på å invadere Irak i 2003.

  • En soldat med maskingevær i forgrunnen, en person ligger på bakken og to soldater er bak han. Et militærkjøretøy i bakgrunnen foran en bue.
    1/1
    © Harald Henden. Amerikanske tropper inntar Bagdad i 2003

Ukens bilde viser amerikanske tropper og en fange på Paradeplassen i Bagdad sentrum, der president Saddam Hussein holdt alle sine militæroppvisninger. De amerikanske soldatene er i ferd med å innta palasset hans. Sverdene i bakgrunnen er seiersmonument etter Iran/Irak-krigen. Ukens bilde er blant annet brukt i biografien om hans liv og virke, «I krig og ensomhet», av Svein Tore Bergestuen fra 2018. Preus museum har dette og flere andre av Hendens bilder i sitt eie.

Da Henden mottok Fritt Ords Pris 2024 i Operaen i Oslo tirsdag 7. mai 2024, sa han at: «Tidlig om morgenen en dag i april i 2003 satt jeg, sammen med kollega Kim Riseth, i et pansret amerikansk personellkjøretøy i utkanten av Baghdad. Og jeg var så redd at jeg var fysisk kvalm… Jeg har ikke så mange bilder fra turen inn til Saddams palass. Jeg var livredd for at noe skulle gå galt, redd for at noe skulle skje med Kim. Så jeg holdt meg for det meste i skjul nede i kjøretøyet.» Han fikk allikevel tatt dette sterke fotografiet, og unnslapp nok en gang døden i embetets medfør. Les eller se hele takketalen hans på Fritt Ords hjemmeside.

I 2024 mottok Henden også Pressefotografenes ærespris, og noen dager før sin død, 28. juni, ble han utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. Preus museum vil berømme Henden for den store innsatsen for å dokumentere menneskers liv i krig og konflikt, alltid med respekt og ønske om å bidra til en mer human verden. Hendens liv er et eksempel på at hvordan pressefotografer gjør denne jobben dag ut og dag inn, selv om det har store personlige omkostninger. Fotografier fra krig og konflikt er viktig dokumentasjon og bidrar til at verden utenfor vet hva som foregår. Pressefriheten er viktig for demokratiet, og fotografiet spiller en viktig rolle i samfunnsdebatten.   

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2