Hopp til hovedinnhold

Nydelig nedbryting

Det er vakkert, det er fargerikt, men det er også grotesk og kaotisk. Litt som livet selv?

  • Fargerikt bilde av blomster og frukt som nedbrytes til jord.
    1/1
    © Carll Coodpasture, Aster matsumoto fra serien Compost, 1.2.2008. Preus museums samling

Fotografen og biologen Carll Goodpasture tok et fotografi av familiens bakgårdskompost hver uke i syv år. Selv sier han om bildene at de er en slags dokumentasjon av en families hverdagssamhandling med naturen gjennom inntak av mat, feiring med blomster og stell av en hage. Det blir et konkret bilde av livene våre som både inneholder høytider og hverdager, men også et bilde på hvordan vi som enkeltmennesker og familier legger fra oss avfall som brytes ned og dermed slipper ut karbondioksid i atmosfæren.

Men fotografiene er også så mye mer enn en daglig «nedtegnelse» av utslipp. Det er vakre studier av alle disse etterlatenskapene: liljer, solsikker, kadavre og fiskebein i skjønn forening. Det er kaotisk, men en slags fryd å studere og oppdage alle enkelthetene i bildet.

Flere av bildene og spennende detaljer kan du oppleve i utstillingen AV NATUR. Teksten er delvis basert på essay til utstillingskatalogen av Christine Hansen, co-kurator for utstillingen.

Deler av teksten er hentet fra et essay til utstillingskatalogen av Christine Hansen, co-kurator for utstillingen AV NATUR, og teksten til Carll Goodpasture.

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 2