Hopp til hovedinnhold

Portretter

Utstillingsperioden er over

Kommandørkaptein Klincks vei 7,
3183 Horten

Onsdag - fredag 11-15
Lørdag - søndag 11-16


Morten Krogvold

Hvis du ber noen nevne en norsk fotograf de kjenner til, er sannsynligheten stor for at de nevner Morten Krogvold. 40 år etter debututstillingen på Preus fotomuseum, har vi gleden av å ønske Krogvold velkommen med eget utstillingsrom på Preus museum.

Morten Krogvold (1950-) er en sterk og tydelig profil innen norsk fotografi. Han har hatt stor betydning ikke bare som fotograf, men også som formidler og lærer som har påvirket flere generasjoner norske fotografer. Lidenskapen for det analoge fotografiet og mørkeromsarbeidet skaper grunntonen i hans melankolske og innsiktsfulle blikk på menneskets eksistens i verden. Fotografiene hans er klassiske og tidløse, og selv sier han at han er opptatt av å fotografere det evigvarende, ikke det moderne eller tidsriktige. Dette har vært tydelig gjennom hele hans 45 år lange karriere.

- Morten Krogvold

Morten Krogvold – kort oppsummert

Allerede som fersk fotograf fortalte han at han forsøkte å få frem sinnsstemninger gjennom en bevisst bruk av lys og rom. Krogvold er mest kjent for sine portretter, men har jobbet innen en rekke fotografiske sjangre, som arkitektur, stilleben, dokumentar og landskap. Hugo Lauritz Jenssen skriver i boken Morten Krogvolds portretter: … «Han er en hjelpeløs teknologisk dinosaur som møter den moderne digitaliseringens diktat med standhaftige krav om tidløshet, han insisterer på å bli akterutseilt for å ha stevnemøter med evigheten […] Denne Krogvold må unnslippe tiden som var det svartedauden som banket på med sin pestbefengte knokkelhånd. Det er ikke lett, men det er verdt et livs arbeid»


Gjennom utallige workshops særlig i Vågå, og med sin helt spesielle formidlingsevne, har han åpnet opp forståelsen for fotografi for et stort publikum. Serien «Ansikt til ansikt» på NRK fra 2003 gjorde ham folkekjær som programleder og portrettør. Som initiativtager og kunstnerisk leder for fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund fra 2006 har han fått til et møtepunkt mellom norsk fotografi og internasjonale storheter. Krogvold er også en kulturpersonlighet, som i over 40 år har stått sentralt i den norske offentligheten som en sterk pådriver for billedkunstens, musikkens og litteraturens betydning i samfunnet. I 2005 ble han hedret med dekorasjonen Ridder av 1. klasse i Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin samlede innsats og engasjement for fotografi.
Leif Preus hadde en stor kjærlighet til både mennesket og fotografen Krogvold, og det var ved Preus fotomuseum at han hadde sin debututstilling i 1980. I utstillingskatalogen skriver Leif Preus at den 27 år gamle fotografens ønske er å få laget en kolleksjon portretter av interessante personligheter. Når man ser tilbake, kan man trygt si at han har lykkes med nettopp det! Portrettene blir stående igjen som et tidsvitne og som en minnebok over norsk kulturhistorie. Krogvold har også reist mye og fotografert ukjente, men interessante mennesker, og det er tydelig at han møter alle med den samme respekten og nysgjerrigheten. Selv sier han at et godt portrett skildrer et møte mellom to krefter. «Spenningen jeg opplever under en portrettfotografering kan ikke sammenlignes med noe annet.»Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2