Hopp til hovedinnhold

Lys i mørket

Bli med på en kulturell fakkelvandring kl 19.00 - 21.30 på Karljohansvern for å sette fokus på de som sliter ekstra i mørketida. Utenfor Preus museum kan du delta på lysmaling!

  • 1/1
    Lysgraffiti fra Lys i mørket 2016. Foto: Dino Trto/Preus museum

Vi byr på et improvisert fotostudio i mørket, der vi maler med lys! Magien oppstår ved lang lukkertid og mange små lysdioder. 

Ved hjelp av en "pixelstick" kan vi male med lys bak den som blir fotografert. Resultatet blir magisk, og bildet kan du få tilsendt etterpå! 

  • To jenter sitter på hver sin stol og ser mot fotografen. Bak dem er det et lysende mønster i grønt og blått.
    Fra Lys i mørket 2016 (foto: Dino Trto/Preus museum)

Lurer du på hvordan det er mulig at bildet blir slik?

Det kan virke som magi, men det er egentlig ganske enkelt.

Fordi det er mørkt, kan vi fotografere med lang lukkertid. Det vil si at vi slipper lys inn på bildebrikken inne i kameraet over tid. Derfor må du sitte helt stille, for bevegelse vil synes som flytende former på bildet. Det er nettopp det vi utnytter med den lysende staven, kalt en "pixelstick".

Pixelsticken har 200 LED-lys, hver av dem fungerer som en piksel på en skjerm, slik at mens man går og holder staven vertikalt, vises en linje av bildet av gangen. Disse vertikale linjene blir fanget opp på bildebrikken (eller den analoge filmen), slik at fargene fra staven virker som de flyter i lufta, mens staven og den som holder den blir usynlig (pga bevegelsen).


NÅR: torsdag 21. september
KLOKKEN: 19.00 - 21.00 (siste mulige utgang. Kulturbidragsyterne pakker ned kl 21.30).
HVOR: Karljohansvern
PRIS: Voksne kr 200,-  Barn/Honnør kr 100,-  Familie kr 400,-

Værforbehold

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 2