Hopp til hovedinnhold

Lekende bilder

Det som er så fint med mørketida, er at det er helt lov å sitte inne og la seg underholde av lysende film. Dux Kino ble lansert av tyske Markes & Co i 1935, og var en liten projektor som viste korte filmer, spesielt rettet mot barn.

 

 

 

 

 

Det geniale med denne innretningen, var at en kunne få en forholdsvis lang filmopplevelse fra en kort filmstripe, ved at bildene var delt inn i to striper som to batteridrevne lamper vekslet mellom å lyse gjennom. Filmen ble ført inn horisontalt og ble drevet av et urverk med en motor som ble trukket opp av en nøkkel.

For deg som husker view-master, er dette en noe mer raffinert variant, som gir levende bilder projisert på en vegg. Fram til 1968 var det utelukkende tegnefilmer som ble lagd til den lille hjemmekinoen. Den vesle Dux-MM-Kino Model 3 som finnes i museets samling, ble lansert i 1938. Det var den siste modellen som hadde en slags kjønnsnøytral utgave av Betty Boop i logoen. Bildet viser projektoren med opptrekksnøkkel, originalesken og bruksanvisning.

 

 

 

 

Museum24:Portal - 2024.05.06
Grunnstilsett-versjon: 2