Hopp til hovedinnhold

Kvinne for sin hatt

I perioden 1895-1903, hadde Bolette Berg og Marie Høeg et fotostudio i Horten hvor de fotograferte profesjonelle portretter av folk som bodde i byen og landskapsbilder. Det spesielle var at de også tok portretter av hverandre, der de lekte med kjønnsroller og hvordan en kunne se ut foran kamera. I tillegg var Marie og Bolette aktive i kvinnesaksbevegelsen, og de levde sammen som kjærester hele livet. 

  • Kvinne kledd som en mann med uniform, briller og bart.
    1/1
    Berg & Høeg, Bolette Berg med bart, 1895–1903. Digitalisert fra glassnegativ. Preus museums samling.

I dette fornemme portrettet er det Bolette med bart og hatt vi ser vi. Vi vet at Høeg var den utadvendte og var den som blant annet startet Den selskabelige Diskusjonsforening i Horten, mens Bolette var mindre synlig i offentligheten. Men det må imidlertid ha vært henne som sto bak mange av disse fotografiene som de siste årene har fått oppmerksomhet over hele verden.

Nå skal bildene deres ut på reise igjen og den 13. juni åpner utstillingen Like a whirlewind- the gender plays by Marie Høeg and Bolette Berg på fotogalleriet fhochdrei-freiraum für fotografie i Berlin. Vil du lese mer om Marie Høeg og Bolette Berg kan du gå inn på Preus museum hjemmeside eller finne bildene på Digitalt museum. 

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2