Hopp til hovedinnhold

Hjemme igjen

I den svenske barnefotoboken «Ella Kari» fra 1951 følger vi den tre år gamle samiske jenta Ella Kari en hel sommer sammen sin mamma og pappa. Vi ser henne i lek, med venner, og i landskapet, og vi er med på hvordan hun søker etter sin kjære hund Tjahppo som er blitt borte på fjellet. Det er ikke mye trøst for jenta at hun kan leke med andre dyr, når den beste vennen er borte.

  • Foto viser et bokoppslag med bilde av en liten jente og en hund. Jenta sitter og hviler hodet på hunden.
    1/1
    Foto: Anna Riwkin, fra boka "Ella Kari", 1951. Preus museums samling

For mange er den fine boken et kjært minne fra barndommen. Den var populær og ble oversatt og gitt ut i flere land, blant annet Danmark, England, Norge og Israel. Fotografiene er tatt av den svenske fotografen Anna Riwkin-Brick, somk var en portrett-, danse- og reportasjefotograf. Boken om Ella Kari skal ha blitt til etter at hun i 1949 fulgte en flytting av reinsdyr i Jokkmokkfjellene og møtte den 3 år gamle Ella Kari der. Riwkin-Brick likte den lille jenta godt, og det som i utgangspunktet først ikke var tenkt å bli en bok, ble likevel aktuelt da hun så gjennom fotografiene hun hadde tatt nord i Sverige. Her var det noe som kunne fortelles. Riwkin-Brick skrev ikke tekstene selv, men samarbeidet med ulike forfattere. Astrid Lindgren var blant dem, men i boken om Ella Kari var det Elly Jannes som har skrevet tekst.

Ella Kari ble den første i alt 19 fotobilledbøker med og for barn fra ulike deler av verden. Blant titlene finner vi Matti bor i Finland, Mokihana bor på Hawaii, og Randi bor i Lofoten.

Lurte du på hvordan det gikk med Ella Karis hund? Han kom tuslende tilbake og fikk en trøstende klem av barnet da han kom hjem igjen.

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2