Hopp til hovedinnhold

Gruvebilder under vann

Skade Henriksen har jobbet med problematikk i forhold til vann og sett på det som befinner seg under havoverflaten.

Henriksen har bakgrunn som forskningsassistent i marinbiologi og kom gjennom dette i kontakt med navigasjons- og oppmålingssystemet Olex. Systemet brukes innenfor fiskeri, oppdrett og rørlegging.

Ved hjelp av ekkolodd og GPS samles det kontinuerlig inn data som visualiseres i et 3D-bilde av havbunnen. Hun har jobbet med tre ulike fjorder, i to av dem, Jøssingfjorden og Langfjorden, har det foregått dumping av gruveavfall i mange år fra henholdsvis Titania og Sydvaranger. I Førdefjorden er det planlagt dumping. I arbeidet du ser på veggen, ser vi en visualisering av havbunnen i Førdefjorden.

De blå sjatteringene i bildet er alt det som befinner seg under overflaten, mens det gule området, det som fremstår som «himmel» er områder uten data.

Førdefjorden har vært åsted for en miljøkontrovers som har pågått siden 70-tallet, da det ble oppdaget store mengder av mineralet rutil i fjellet. Konfliktene har blitt intensivert de siste årene etter at Nordic Mining fikk løyve til å drive dagbrudd og til å dumpe avfallet i fjorden.

Henriksen har jobbet med spørsmål rundt gruvedrift i flere år, og har blant annet gjort flere prosjekter tilknyttet en grafittgruve på Senja. Selv om miljøspørsmålet er et viktig bakteppe i mange av hennes arbeider, har arbeidene flere lag. Et viktig aspekt i Henriksens arbeid er å jobbe med landskapskonvensjoner som forgrunn, mellomgrunn og bakgrunn ved hjelp av Olex. På denne måten introduserer hun et perspektiv som går på tvers av den instrumentelle bruken verktøyet vanligvis benyttes til.

Denne teksten er hentet fra et essay til utstillingskatalogen av Christine Hansen, co-kurator for utstillingen.

  • Datagenerert bilde av det undersjøiske landskapet i en fjord. Vises i ulike blåsjatteringer. Det som er over vannflaten er uten data, og fremstår som en gul himmel.
    1/1
    © Skade Henriksen, 61° 28' 50.0268'' N, 5° 26' 20.6016'' E fra prosjektet Solastalgia, 2019. Preus museums samling.
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2