Hopp til hovedinnhold

Gjert Rognli (NO)

«Jeg ville at AI selv skulle gi meg svarene og forklare temaene AI, DNA, demokrati, natur og hvordan kan dette temaet uttrykkes ved hjelp av fotografi? Og på samme tid ville jeg trekke inn det samiske urfolksperspektivet da prosjektet «Buot leat du birra – It's all around you» er inspirert av min samiske kulturarv.»

 • Bilde av et tre med et flerfarget lys som kommer ut bak det.
  1/1
  © Gjert Rognli, «It's all around you – Buot leat du birra II», 2023

AI svarte velvillig på spørsmålet: Hvordan kan AI, demokrati og natur uttrykkes ved hjelp av fotografi fra en samisk kunstner?

 • Bilde av et skogslandskap med mange lys i blått, hvitt og gult stukket ned i bakken.
  1/1
  © Gjert Rognli, «It's all around you – Buot leat du birra I», 2023

DNA og fotografiet: Gjennom fotografiet er det mulig å formidle det samiske folkets kulturelle identitet ved å fange scener som gjenspeiler deres unike arv. Og bruke DNA som et metaforisk element i fotograferingen. Denne visuelle sammenstillingen kan representere den dype forbindelsen mellom genetikk og kultur. Samt fremheve skjæringspunktet mellom tradisjonell kunnskap og banebrytende fotografering med å visualisere prosessen med AI-analyse på DNA-sekvensene.


 • Bilde av trær og skogbunn i mørket. Litt tåke og lys fra siden. En hvit firkant i senter av bildet.
  1/1
  © Gjert Rognli, «It's all around you – Buot leat du birra VIII», 2023

«Dette er en kortversjon av teksten til AI, alle svarene kan du lese litt lenger ned på siden. 
–Min analyse av svarene er at AI svarte godt på spørsmålet og gir et utfyllende svar jeg håper kan oppleves i billedserien. Bakgrunnen for prosjektet var å dra inn den immaterielle kulturarven fra min samiske bakgrunn, samt la min tilknytning til det Arktiske Nord, lyset, mørket og årstidene påvirke fotoprosjektet. Jeg lyssatte naturen med LED-lys og bygde lysinstallasjoner ute i landskapet, jeg ville fortelle noe om ressursene som ligger på flere plan i naturen.»

– Gjert Rognli

Gjert Rognli (f. 1966) jobber som tverrfaglig kunstner, med film, foto, skulptur og performance. I sine arbeider trekker han inn referanser fra sin tilhørighet til det arktiske Nord-Norge, sin samiske kulturarv, til lys, mørke og årstider.

Her kan du lese Gjert Rognlis prosjektbeskrivelse

Jeg ville at AI selv skulle gi meg svarene og forklare temaene AI, DNA, demokrati, natur og hvordan kan dette temaet uttrykkes ved hjelp av fotografi? Og på samme tid ville jeg trekke inn det samiske urfolksperspektivet da prosjektet «Buot leat du birra-It`s all around you» er inspirert av min samiske kulturarv. AI svarte velvillig på spørsmålet: Hvordan kan AI, demokrati og natur uttrykkes ved hjelp av fotografi fra en samisk kunstner? 

AI og fotografiet: Å kombinere temaene AI, DNA, demokrati og natur i foto arbeidet av en samisk kunstner kan være en kompleks, men kraftfull bestrebelse. Ved å kreativt flette disse temaene sammen kan en samisk kunstner skape tankevekkende og visuelt engasjerende fotografier som øker bevisstheten og fremmer en dypere forståelse av disse sammenhengende og deres kultur. 

DNA og fotografiet: Gjennom fotografiet er det mulig å formidle det samiske folkets kulturelle identitet ved å fange scener som gjenspeiler deres unike arv. Og bruke DNA som et metaforisk element i fotograferingen. Denne visuelle sammenstillingen kan representere den dype forbindelsen mellom genetikk og kultur. Samt fremheve skjæringspunktet mellom tradisjonell kunnskap og banebrytende fotografering med å visualisere prosessen med AI-analyse på DNA-sekvensene. 

Demokrati og fotografiet: Fotografen kan bruke sitt kunstneriske virke som samiske ledere og aktivist som tar til orde for urfolks rettigheter og understreker viktigheten av demokratiet for å bevare sin kulturarv. Og dokumentere for å bevare samisk språk, kunst og kultur. Samarbeid med AI for å skape digitale kunstverk som blander samiske kunstneriske motiver med moderne elementer, som symboliserer motstandskraften til urfolks kulturer.

Naturen og fotografiet: Å bruke naturlandskapet som et lerret for kunstneriske uttrykk, og blande villmarkens skjønnhet med samiske kulturelementer. Å bruke samenes dype kunnskap om naturen til å synliggjøre viktigheten av å bevare og respektere miljøet. Og gi oppmerksomhet bærekraftig praksis og bevaringsarbeid. 

Min analyse av svarene er at AI svarte godt på spørsmålet og gir et utfyllende svar jeg håper kan oppleves i billedserien. Bakgrunnen for prosjektet var å dra inn den immaterielle kulturarven fra min samiske bakgrunn, samt la min tilknytning til det Arktiske Nord, lyset, mørket og årstidene påvirke fotoprosjektet. Jeg lyssatte naturen med LED-lys og bygde lysinstallasjoner ute i landskapet, jeg ville fortelle noe om ressursene som ligger på flere plan i naturen.

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2