Hopp til hovedinnhold

FLOWER
TREE
PERSON

Erle M. Kyllingmark

  • 1/1
    © Erle M. Kyllingmark, dutch crocus  – ginkgo – amaria kasongo tshijombo constantin, 2023 fra prosjektet Flower Tree Person, 2023

I kjernen av dypøkologien ligger tanken om at alt er forbundet, og at alt har egenverdi.  I 1984 lanserte Arne Næss, i samarbeid med George Sessions, «den dypøkologiske plattform», i form av dypøkologiens 8 punkter. Dette er de to første: 

1) Alt liv har egenverdi. Verdien er uavhengig av nytteverdi for mennesker. 

2) Rikdom og mangfold av livsformer realiserer disse verdier, og dette har også verdi i seg selv. 

Jeg bruker fotografiet til å utforske disse forbindelser og verdier. I fjor sommer begynte jeg med blomstene. Jeg samler de inn på den analoge filmen min. Ruller filmen tilbake, teiper igjen og legger den i kjøleskapet. Så samler jeg trærne, fra grønt og inn i høsten. De eksponeres på de samme filmene, rulles tilbake og lagres. Når våren kommer, finner jeg menneskene. Intuitivt plasserer jeg de sammen med en blomst og et tre, på de samme rullene som nå går gjennom kamera for tredje gang. Sammenvevingen styres av hvor mye lys som reflekteres inn på filmen. Hver fotografering er en separat handling, hvert motiv er sett alene, men på filmen forenes dette for alltid. Det er en langsom prosess materialisert av kunnskap, intuitive beslutninger, nysgjerrighet og flaks. 

Dette er et portrett av hvordan liv kan utfolde seg, og som viser noen av de utrolige formene liv kan ta. Alle disse blomstene, trærne og menneskene møtte jeg i Oslo. 

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2