Hopp til hovedinnhold

Fjellklipp

I Azar Alsharifs serie Mountain view blir vi presentert for motiver og landskap med dype daler, høye fjell og fossefall som ofte er å se i nasjonalromantiske malerier, fotografier og postkortmotiver fra Norge. I disse bildene er likevel noe annerledes. Landskapet treffer på blå trekanter som skyter inn i billedflaten.

  • Et svart-hvitt bilde av en fjord, med en innlimt trekant av blå himmel. Kollasj og fotografi.
    1/1
    © Azar Alsharif, fra serien Mountain View, 2012. Preus museums samling.

Alsharif jobber nesten alltid med kollasj hvor hun klipper og setter samme komponenter til et nytt bilde og hun sier det er en glede å jobbe med observasjon og med en åpenhet for tilfeldigheter i arbeidet. I «Mountain view» har hun brukt svart-hvitt fotografier fra bøker og klippet ut blå himler fra magasiner. Om prosjektet sier hun at det er interessant hvordan landskap brukes som identitetsmarkør selv om nasjonale grenser er en menneskelig konstruksjon og naturen kan være ganske lik på forskjellige steder på steder.

Samtidig som kollasj synliggjør det visuelle grepet kunstneren har gjort, kan de være med på å forstyrre, forskyve eller åpne lesingen av bildet. I dette prosjektet er de blå trekantene med på å la oss undres over hvorfor de er valgt inn i bildet, og de skaper nye meninger. For noen kan de kanskje gjøre bildet fremmedartet, for andre igjen er det noe kjent og kjært. Kanskje man ser de blå elementene som himmelgløtt i vestlandske daler eller som estetiske deler i en dadaistisk konstruksjon? Nå kan du selv gjøre opp din mening og se hele serien på Preus museum i utstillingen Av natur sammen med mange andre kunstverk.

Museum24:Portal - 2024.05.06
Grunnstilsett-versjon: 2