Hopp til hovedinnhold

Etterpå

Da fotografen Sander Coers (f. 1997, NL) var liten, satt han dypt opptatt og bladde i besteforeldrenes fotoalbum. Her oppdaget han en del av familiehistorien sin knyttet til bestefarens fødsel i Indonesia under andre verdenskrig. Men ingen snakket om denne delen av fortiden, noe som gjorde det vanskelig for ham å forstå hele historien.

  • En mann løper gjennom en blomstereng. Man kan se at bakgrunnen er lagt på og at det opprinnelige bildets bakgrunn er helt annerledes.
    1/1
    © Sander Coers, POST / XI, 2023

For å bygge bro over dette gapet bestemte han seg for å trene en AI-robot til å utvide familiehistorien basert på besteforeldrenes fotoalbum fra 1940- til 90-tallet. Bildene har elementer som ligner det som finnes i albumene, men alt er fullstendig falskt. AI-boten kommer blant annet opp med en mørkhudet mann som løper gjennom en blomstereng, i noe som ligner Alpene og ikke det flate Nederland der Coers familie er fra. Dermed lager bildet som minner om noe som kunne vært i albumet til besteforeldrene, en helt ny fortelling.

Serien POST kan du se på fotofestivalen Oslo Negativ denne helgen og neste, som en del av Preus museums juryerte utstilling Open Call.