Hopp til hovedinnhold

Den siste løvetann?

I kunstverket «Frette Suiten» blir vi presentert for fotografier av plukkede blomster plassert i påmalte halve melkekartonger, glass, marmeladebokser og konvensjonelle vaser. Blomstene er plukket og fotografert av Willibald Storn, og er funnet langs veien langt fra gjengrodde stier.

  • En blomsterbukett bestående av markblomster i en melkekartong med en merkelapp. På merkelappen står det: Frihet mot frihet 2022.
    1/1
    © Willibald Storn, Frihet mot frihet, fra serien Frette Suiten, 2015–2022. Preus museums samling

Siden 2015 har Storn jobbet med dette prosjektet, som belyser en utvikling han har erfart i tettstedet Frette i Etne kommune. I området produseres det bare gress, som igjen skaper en monokultur som har ført til at artsmangfold er dramatisk redusert. I sin egen utstillingstekst beskriver han disse erfaringene i møte med natur som svinner:

«Jeg har sett forandringene komme mens jeg i over 20 år har betraktet Frette fra mitt atelier. I begynnelsen var det mange svaler i luften. I dag er det nesten ingen. Det fantes bier og fluer. Som var mat for fuglene. I dag er det nesten ingen igjen. Der jeg fant restene av blomstene, var langs veien.»

Det er disse blomstene han har plassert ut av sin kontekst, mot en svart eller hvit bakgrunn. som for å sette utropstegn ved blomstene, få oss til å se de der i fotografiene, men kanskje og langs grøftekanten et sted. Storn egen tekst beskriver en paradisisk skjønnhet som er byttet mot industriell monokultur og han avslutter teksten med egen opplevelse av tap : «Jeg føler stor sorg, og et stort savn.»

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 2