Hopp til hovedinnhold

Compost

Fotografen Carll Goodpasture tok et fotografi av familiens bakgårdskompost hver uke i syv år. Serien Compost (2010) består av både svart-hvitt og fargebilder og er tatt med storformatkamera som gir en utrolig detaljskarphet.

Inspirasjonen til bildeserien, som består av 350 bilder, er protestgruppen 350.org grunnlagt av Bill McKibben i 2008. Han er forfatteren bak The End of Nature (1989), en av de første bøkene om global oppvarming. Tallet 350 refererer til klimaforskeren James Hansen som mener at om vi skal bevare kloden slik den er, må utslippet av karbondioksyd reduseres til 350 ppm, (deler pr million). I dag er utslippet på over 400 ppm.

Goodpasture sier selv om bildene at de er en slags dokumentasjon av «one family’s ‘every day’ interactions with the natural world via consuming food, celebrating with flowers, and maintaining a garden». Det blir et konkret bilde av livene våre som både inneholder høytider og hverdager, men også et bilde på hvordan vi som enkeltmennesker og familier legger fra oss avfall som brytes ned og dermed slipper ut karbondioksid i atmosfæren.

Men fotografiene er også så mye mer enn en daglig «nedtegnelse» av utslipp. Det er vakre studier av alle disse etterlatenskapene: liljer, solsikker, kadavre og fiskebein i skjønn forening. Det er kaotisk, men en slags fryd å studere og oppdage alle enkelthetene i bildet.

Goodpastures fotografier gir også assosiasjoner til stillebengenren og dens memento mori budskap, «husk at du skal dø». Det minner betrakteren om livets og klodens skjørhet og at tiden renner ut for oss.

Denne teksten er hentet fra et essay til utstillingskatalogen av Christine Hansen, co-kurator for utstillingen.

 • Et bilde av kompost som inneholder både råtnende blomster og en død tjeld (fugl). Fotografi som fremstår både vakkert og grotesk.
  1/1
  © Carll Goodpasture, Tjeld fra serien Compost, 16.7.2009. Preus museums samling
 • 1/1
  Elever ved Horten Voksenopplæring har vært på utstillingen og tolket utvalgte bilder ut fra egne erfaringer og historier. Det er et eksempel på flerstemmigheten museet ønsker å fremme i et polarisert verdensbilde. I denne filmen møter du Mary som snakker om "Sunflower and Cross" av Carll Goodpasture.
 • 1/1
  I denne filmen møter du Etab som snakker om "Sunflower and Cross" av Carll Goodpasture.
 • 1/1
  I denne filmen møter du Sara som snakker om "Sunflower and Cross" av Carll Goodpasture.
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2