Hopp til hovedinnhold

Fortellinger fra Elisabeth Meyers arkiv

Utstillingsperioden er over

Kommandørkaptein Klincks vei 7,
3183 Horten

Onsdag - fredag 11-15
Lørdag - søndag 11-16


Bruddstykker

Elisabeth Meyer (1899–1968) var i sin samtid en kjent journalist og fotograf, men etter sin død har hun blitt glemt. Først ved overdragelsen av hennes arkiv til Preus museum i 2000 ble hun gjenoppdaget og skrevet inn i den norske historien.

Boka Elisabeth Meyer - Rapporter fra verden 1920-1950 gitt ut av Forlaget Press kan kjøpes i bl.a. museumsbutikken til Preus museum. 

Bruddstykker - kort oppsummert

I hennes samtid var det få kvinner som valgte et yrkesaktivt liv, og enda færre som markerte seg som skribenter og fotografer. Innen sitt felt kan Meyer regnes som en pioner, og hun var en av Norges første kvinnelige reportasjefotografer. 

Meyer publiserte regelmessig artikler og fotografier i Aftenposten, Urd, Kristen ungdom, Hjemmet og Magasinet for alle og utga blant annet bøkene En kvinnes ferd til Persia (1930) og En kvinnes ferd gjennem India (1933). I de drøye 30 årene hun var aktiv, laget hun reportasjer fra Norge, Norden, ulike land i Europa, Iran, Irak, Syria, India, Mexico og Alaska m.fl. 

Arkivet etter hennes virksomhet inneholder korrespondanse, artikler, notater, dokumenter og kvitteringer, i tillegg til ca. 50 000 fotografiske objekter eksponert på hennes mange reiser. Til sammen rommer innholdet 11 hyllemeter med arkiv, men er det tilstrekkelig til å fortelle historien om hennes liv? 

Utstillingen bygger videre på museets arbeid med arkivet. Gjennom bruk av ulike fortellerteknikker undersøkes arven etter Meyer som historisk kilde. 


Ukjent fotograf, Portrett av Elisabeth Meyer med en løveunge på fanget, Berlin Zoo, ca 1937 - 1939. Preus museums samling

Elisabeth Meyers påskrift:
"Når fotografen tok seg en pause, jumpet gjerne en av Olesens løve-onger opp på fanget"

 • Dokumentasjonsbilde fra utstillingsrommet. Bilder på vegg.
  1/4
  Fra utstillingen Bruddstykker(foto: Andreas Harvik/Preus museum)
 • Dokumentasjonsbilde fra utstillingsrommet. Tekst og bilder på vegg.
  2/4
  Fra utstillingen Bruddstykker(foto: Andreas Harvik/Preus museum)
 • Dokumentasjonsbilde fra utstillingsrommet. Kart over reisene til Elisabeth Meyer.
  3/4
  Fra utstillingen Bruddstykker(foto: Andreas Harvik/Preus museum)
 • Dokumentasjonsbilde fra utstillingsrommet. Tekst og bilder på vegg og en hylle med arkivmateriale.
  4/4
  Fra utstillingen Bruddstykker(foto: Andreas Harvik/Preus museum)
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2