Hopp til hovedinnhold

BROR

Brian Cliff Olguin

  • Mann med tatovering i ansiktet klemmer et lite barn. En barnevogn står i bakgrunnen.
    1/1
    © Brian Cliff Olguin, Pappas, 2020, fra prosjektet BROR, 2021 Brian Cliff Olguin

 

Prosjektet BROR handler om et oppvekstmiljø på Holmlia, ikke ulikt mitt eget, mange år tidligere. Vi kjente på blikkene utenfra. Vi hadde ikke mye penger, og det preget våre drømmer om å bli noe større.

Helt sør i Oslo, i gangavstand til badestrand og skogsområder ligger forstaden Holmlia med sine 12.000 innbyggere. Det ble først kjent for allmennheten i 2001 da 15 år gamle Benjamin Hermansen ble offer for et rasistisk motivert drap.  

Men levekårsutfordringer har preget omdømmet ytterligere. Tallene vitner om blant annet lav sysselsetting, lavt utdanningsnivå og vedvarende lavinntekt.  Ett av fire barn lever under fattigdomsgrensen og over femti prosent av befolkningen har innvandrerbakgrunn.  

Det er spesielt de unge mennene fra lavinntektsfamilier som offentligheten bekymrer seg for. De som ikke klarer å fullføre videregående skolegang, og som kanskje ikke er en del av arbeidslivet. Politi og nyhetsmedier har flere ganger rapportert om en rekke voldelige hendelser som involverer unge menn fra denne kanten av Oslo by. Samtidig sier flere av ungdommene på Holmlia at de føler seg urettferdig stigmatisert av politi, medier og storsamfunnet. 

Hvem er noen av disse unge mennene som omtales i negative ordelag? Imellom seg kaller de hverandre for «bror». Betegnelsen er en tillitserklæring om at du er del av et fellesskap. På Holmlia ser de yngre guttene opp til de eldre. På fotballbanen drømmer de om Champions League, og bak skjermene sine drømmer de om suksess. Holmlia er deres hjemmebane. Bror gir et møte med stedet, med gutta og deres hverdag - en hverdag utenfor de store avisoverskriftene.  

Videoverkene tematiserer miljø, utenforskap, drømmer og samhold, særlig blant unge menn. 

I Holmlia er et eget sted (2023) får seeren en smakebit av hvordan det er å vokse opp i en boble. Et innblikk i drømmen om suksess og hvordan andres blikk og fordommer preger unge. 

I Påska 2023 (2023) utforskes den stille tida rett før våren bryter ut. En høytid som ofte overlappes av muslimenes fastemåned ramadan, når mange er innendørs på dagtid. Men så smelter isen, sola titter fram og lyden av livet kommer tilbake. 

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2