Hopp til hovedinnhold

Britisk bregne

For tiden vokser det til med grønne blader, blomster og knopper som brister. På bildet ser du en bregne som for over 180 år siden spiret på jorden. Bregnen er blitt lagt på et lysfølsomt saltpapir og deretter blitt kontaktkopiert på et nytt papir.

  • En tynn bregne fotografert rundt 1840 med en teknikk som ble kalt Calotypi.
    1/1
    William Henry Fox Talbot, Preus museums samling. Foto: Andreas Harvik /Preus museum

Denne fotografiske metoden og senere en forbedret versjon, ble utviklet av William Henry Fox Talbot, botanikeren, fotopioneren og forskeren som var litt sent ute med å annonsere sin fotografiske metode for verden. Dermed var det Frankrike og metoden til Louis Jacques Mandé Daguerre som ble ansett som fotografiets oppfinner med sin sølvbelagte kobberplate i 1839. Selv om Daguerres sylskarpe bilder, som han kalte daguerreotypi, hadde noen selvsagte fordeler, var Talbots papirbilder vakre og hadde en annen praktisk fordel. De kunne kopieres, og nettopp muligheten til å lage negativer og kopier av disse igjen ble viktig for fotografiet helt frem til den digitale æraen.

Til tross sin mors ønske om å oppkalle metoden opp etter Talbot selv, altså Talbotypi, ville ikke han det slik. Navnet ble Calotypi, som betyr vakkert bilde. Vakker og skjør er den tynne bregnen fotografert rundt 1840.