Uke 32 - 2019

Katt for sin hatt

Dora Philippine Kallmus (1881-1962), Woman with cat, 1923-19, tilhører Preus museums samling

Katt for sin hatt

«Når jeg leker med katten, kan jeg da være sikker på at det ikke er den som leker med meg?»

Den franske statsmannen Michel de Montaigne, er ikke den eneste som i historien har undret seg over kattens vesen. Kattens blikk er vanskelig å trenge gjennom, det er som om den skjuler noe. Hunde- og katteelskere kan diskutere i det uendelig om hvilket dyr som er mest intelligent, søtt, smart eller god, mens katten vet det! Den 8.august feires kattedagen i Norge, men katten har faktisk ulike dager både i USA, Russland, og store deler av Europa; katten er viktig for mange.

I dette bildet ser vi en myk og langhåret katt og en dame som løfter den opp med fryd. Katten ser mindre interessert ut i selve damen, og blikket er festet til noe utenfor billedkanten. Kanskje fotografen holder opp en leke eller godbit for å temme det ville dyret. Bildet er tatt av den østeriske fotografen Dora Philippine Kallmus, også kjent som Madame d´Ora. Hun var den første kvinnelige fotografen til åpne et fotostudio i Wien i 1907 og var svært populære blant eliten og har blant annet tatt portretter av kjente personer som Gustav Klimt og Picasso. Alle ville ha et vakkert portrett tatt av Madame d`Ora!

I tillegg ble hun svært kjent for sine motefotografier. Det er usikkert hvem som er portrettert på dette bildet. Men katten har en sentral plass. Katter er selvstendige og vi mennesker er der for å tilfredsstille deres behov. Det sies at menneskers forhold til katten går ca. 10 000 år tilbake og at det var katten som valgte å bosette seg i nærheten av oss. Godt da at de er så søte og myke og at vi mennesker føler så sterk tilknytning til dem. Mjau, god kattedag!