Path arrow Opplev utstillingene Path arrow Formidling Path arrow Ukens bilde Path arrow To berømte meksikanere i samme bilde

Uke 11 - 2018

To berømte meksikanere i samme bilde

Foto: Lola Álvarez Bravo, Frida Kahlo, 1950, Colección Abierta. Property of Fundación Televisa

To berømte meksikanere i samme bilde

Dette fotografiet av maleren Frida Kahlo (1907-54) er tatt av fotografen Lola Álvarez Bravo (1907-1993). Begge kvinnene er sentrale kunstnere i Mexicos nyere kunsthistorie. Sammen med sine menn, Diego Rivera og Manuel Álvarez Bravo, tilhørte de den generasjonen kunstnere som bidro til å billedliggjøre det meksikanske samfunnet etter revolusjonen i 1910-20. Selv om de i store deler av sitt liv sto i skyggen av sine menn, ble det nettopp for kvinnene nye muligheter for utfoldelse i vinden av kunstnerisk frihet i denne tiden. Mens Lola fikk stor anerkjennelse i sin levetid for sine fotografier av Mexicos kultur og mennesker, sett gjennom hennes helt egne estetiske blikk, opplevde Frida først etter sin død en berømmelse uten sidestykke. Hun malte sitt liv, sine smerter og sin barnløshet på en nesten brutal og avslørende måte som har truffet mange.

Litt av Lola Álvarez Bravos livsverk kan ses på Preus museum fra søndag 18. mars. Her kan man også møte Frida og flere av Lolas samtidige. For ikke å snakke om Mexicos natur og folk i den perioden hun levde.