Uke 6 - 2018

Mammas reiseguide

Sumeja Tulic, fra boka Travel guide for mama, 2014

Mammas reiseguide

Det finnes reiseguider for alle slags mål og formål. Men hvordan skal en muslimsk hijabkledt kvinne på best mulig måte bevege seg rundt i New York?

Sumeja Tulic besøkte New York for første gang som en del av programmet Human Rights Fellowship på fotobyrået Magnum. Under kurset lagde hun en konseptuell reiseguide med råd, sikkerhetstips og innsikt fra intervjuer med dusinvis av kvinner. Den beskriver deres daglige erfaringer og møter med diskriminering som hijabkledde kvinner i New York.

Reiseguiden var ment for moren hennes, som begynte å bære hijab for rundt 25 år siden. «Hver gang jeg er hjemmefra, et sted i Vesten der skylinen ikke markeres av de høye minaretene, tenker jeg på moren min og hvordan hun ville følt seg i mitt sted. Jeg passer inn nesten overalt. Å passe inn er et av mine bevisste mål her i livet. Moren min er annerledes fra meg ved at hun åpent viser fram troen sin, og at hun er følsom ovenfor en verden som ikke er vant til hijaben hennes.» 

«Travel guide for mama» er seriøs, men også full av humor. Utstillingen «Bending the Frame» har åtte eksemplarer av guiden, der man kan lese om hvordan man skal oppføre seg på fortauet i New York, hvordan man skal håndtere spørsmål om hijab, hvor man bør spise og at man bør holde seg langt unna den gule linja på subwayen fordi mange muslimer har blitt dyttet foran tog i New York. Meldingen om hvordan man skal håndtere fremmedgjøring og diskriminering er en som burde være viktig for oss alle.