Karolin Klüppel

©Karolin Klüppel, Landsbyen Shankua, Lugu-innsjøen, Yunnan, Kina, april 2016

Asa Nuja, 69, er fra landsbyn Shankua.

"Jeg har to døtre og to sønner. Døtrene mine giftet seg i den Han-Kinesiske stilen og bor ikke i huset mitt. Det var vanskelig og tungt å godta beslutningen deres, da den går imot vår kultur for vandre-ekteskapet."

Mosuo-kvinnene nyter mange friheter og ansvar som ikke gjelder for mange av deres motparter til og med i frigjorte deler av verden. Innsikt i en unik matrilineær kultur som verdsetter kvinnelig makt og beslutningsevne.

Foto: Karolin Klüppel @karolinklueppel

Mer info på dysturb.com • @dysturb

Karolin Klüppel om bildeserien:
"Livet rundt Lugu-sjøen - høyt i Himalaya-fjellene som balanserer mellom Kinas Yunnan og Sichan-provinser – har endret seg drastisk. Opp til ganske nylig nøt Mosuoene, en kinesisk etnisk minoritet på rundt 40 000 personer, hundrevis av år med relativ stabilitet i en kompleks sosial struktur som verdsetter kvinnelig makt og beslutningsevne. Mest berømt blant Mosuo-tradisjonene er utøvingen av "vandre-ekteskap": kvinner kan velge og bytte partnere etter eget ønske når de vil, og fordi Mosuo-barn blir hos familien til sine mødre hele livet så besøker menn kun deres kvinnelige partnere ved å vandre til husene deres på kvelden.

Siden overhodet i et Mosuo-hushold alltid er kvinnelig og det er kvinnene som er ansvarlige for alle finansielle beslutninger og videreføring av familienavn og eiendom er Mosuoenes livsstil karakterisert som matriarkalsk. Virkeligheten er litt mer kompleks, da kvinnene ikke holder noen politisk makt og all utøving av Mosuoene sin religion, Daba, ligger i hendene til mannlige prester. Uansett har Mosuo-kvinner mange friheter og mye ansvar som ikke er gitt deres motparter til og med i frigjorte deler av verden. I følge Chuan-Kang Shih som er ekspert på Mosuoene og en antropologi-professor ved The University of Florida er systemet til Mosuene bygd på en grunnleggende tro på at kvinner er mer kapable enn menn, både mentalt og fysisk.

Under Kinas kulturelle revolusjon ble Mosuoene sin religion forbudt, og par ble tvunget til å gifte seg, noe som har forårsaket at den tidligere stabiliteten i deres samfunn har begynt å svinne. I dag er Mosuo-kulturen ofte feilrepresentert som promiskuøs og utnyttet som en turist-attraksjon av den kinesiske regjeringen. Selv om de finaniselle fordelene som er gitt av turistindustrien kan hjelpe på å motvirke noen av problemene som kommer med økende fattigdom lever de fleste Mosuo-familier ikke i det utviklede området rundt Lugu-innsjøen. Fraflytting fra landet og inn til byen gjør også at færre og færre kan leve på det tradisjonelle viset som var basert rundt store, matrilineære klaner som delte inntekten til husholdet.

Fotografiene mine fokuserer på de eldre Mosuo-matriarkene, kalt "Dabu", som fremdeles husker en tid før lokalsamfunnet ble påvirket av verden utenfor. Disse kvinnene er stolte voktere av Mosuo-kultur og tradisjon, men er også meget bevisste på at disse tingene er i ferd med å svinne hen. Ved å fange den stille og stolte rytmnen av deres daglige liv, dokumenterer jeg også en kultur som er i fare for å forsvinne helt."