Path arrow Oppdag samlingene Path arrow Vår fotohistorie Path arrow Rolleiflex - et av pressefotografens verktøy
Rolleiflex - et av pressefotografens verktøy
Elisabeth Meyer

Elisabeth Meyer, Bror og søster i teltet på Finnmarksvidda, 1940-tallet, sølvgelatin på barytt

Rolleiflex

Rolleiflex fra museets samling. (foto: Helle K. Hagen/Preus museum)

Rolleiflex - et av pressefotografens verktøy

Elisabeth Meyer

Elisabeth Meyer (1899-1968) var hele sitt liv freelance fotojournalist og benyttet mange av sine fotografier flere ganger. Dette bildet, som ble tatt på en av hennes mange turer til Finnmark på 1940 tallet, ble både trykket i boken Dette er Norge, Arne Gimnes forlag A/S, Oslo 1950 og i blant annet "Hos våre landsmenn samene" i Nordmannsforbundets julehefte 1950 og «Påske i pesk», Magasinet for alle 1961.

Fotografiets format er et typisk kvadratisk Rolleiflex format. Meyer har uten tvil foretrukket dette fordi filmen var god og ga skarpe detaljer for trykking på avispapir. Her har hun utnyttet hele formatet fint, men ofte kan man se at hun planla å beskjære motivet i etterkant, f.eks. ved at forgrunnen er uinteressant. Et beskåret motiv vil ikke umiddelbart røpe at kameraet for opptaket er et Rolleiflex der negativet er kvadratisk.

Rolleiflex

Toøyd speilrefleks

• Navn: Rolleiflex
  • Objekt type: kamera
  • Undergrupper: rullfilm
  • Filmformat: mellomformat 120, 6 x6 cm negativer
  • Produksjonsmateriale: metall
  • Optikk: Zeiss Tessar f/3.5/ 75 mm.
  • Produsent:  Rollei-Werke Franke & Heidecke
  • Produksjonsland: Tyskland
  • Introduksjonsår: 1929
  • Produksjonsperiode: 1932-1938
  • Spesielle typebetegnelser: Toøyd speilrefleks, TLR, sjaktsøkerkamera, pressekamera

Da det første Rolleiflexkameraet med toøyd speilrefleks ble introdusert i 1929, var det en sensasjon, og det ble raskt et populært kamera for proffe fotografer. Kameraet ga 6x6 cm kvadratiske negativer av høy kvalitet, det var kompakt og enkelt og bruke og med den beste tilgjengelige optikken - perfekt for presse- og reportasjefotografi. Kameraet har fast objektiv. Med dette kameraet kunne man jobbe raskt og få et godt resultat som egnet seg for trykk. Rolleiflex var kanskje det mest brukte pressekameraet før 80-tallet, og det ble produsert i spesielle samlermodeller helt til 1996.

Rolleiflex fra museets samling. (foto: Helle K. Hagen/Preus museum)